Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Kvietinis raugas

Kepu duoną.
Patinka dieną pradėti su kvepiančios duonos aromatu.
Ir arbatos puodelis gardesnis tą rytą.
Prieš kelias savaites pasigaminau kvietinį raugą. Dabar jį prižiūriu ir kazdien maitinu :)
Tokiame rauge pasigamina ne tik mielės bet ir gerosios laktobakterijos.


Raugui reikės:
  • 1 stiklinės ir daugiau miltų 
  • 1 stiklinės ir daugiau šilto vandens
(sekti nurodytus kiekius kiekvieną dieną)

1 diena.
Dubenėlyje arba maisto laikymo indelyje sumaišyti vandenį su miltais, uždengti popierine servetėle, apjuosiant gumele. Galima paprasčiausiai plastiku, ir padaryti keletą skylučių, kad kvėpuotų.
Paliekam 24 h. Per tą laiką keletą kartų pamaišyti.

2 diena.
Reikės tik nuimti pusę (maždaug) masės ir likusią pamaitinti su 1/2 stiklinės vandens ir 1/2 stiklinės miltų. (iki tol, kaip minėjau, reikėjo kelis kartus pamaišyti, gali ant viršaus atsiskirti vanduo, nieko tokio, sumaišykite ir tiek).

Taip maitinsime kol atsiras smulkių burbuliukų paviršiuje ir mielių, truputi panašus į alaus kvapas. Tai gali nutikti tarp antros ir septintos dienos. Priklausomai, nuo daugelio dalykų: kaip šilta pas jus buvo (palankiausia mielėms daugintis kai yra apie 25 laipsniai celsijaus), nuo drėgmės, netgi nuo oro arba šeip sau:) 
Taigi sekite ir stebėkite savo raugą.

Svarbu: jei atsiranda stiprus rūgšties kvapas, net smarvė - reiškia reikia išmesti savo augintinį lauk, ir pradėti iš naujo, nes šalia laukinių mielių bakterijų auginate dar kažką neaiškaus ir nelabai draugiško! :)
Jei per savaitę nieko neįvyko, jokių burbuliukų ir nieko panašaus į tai apie ką pasakoju - taip pat reikia išmesti lauk ir pradėti iš naujo.
Neturėtų labai iškilti ir išbėgti.

3 diena.
Dabar jau gali būti jog matote gražiai burbuliuotą paviršių. Vandenukas nusistojas paviršiuje taip pat gali būti burbuliuotas. Pamaišius tešla jaučiasi truputį tąsesnė.
Jei to nematote, arba neeasate tikras, kad jau pakankamai susiformavo, pakartokite 2 dienos etapą - pamaitinkite (dažniausiai prireikia dar vienos, trečios dienos).

Jei nusprendėte, kad jau viskas tvarkoj, galite pasiruošti maišinį savo kepiniams:
į raugą įpilkite 1 stiklinę šilto vandens ir 1 stiklinę miltų. 
Palikite šiltai 4-10 h, priklausomai kaip šilta ir kaip greitai suburbuliavo. Man reikėjo palikti per naktį.
Tuomet naudokite dalį jau gauto raugo savo kepiniui. Likusį auginkite kaip vaiką :) laikykite kambario temperatūroje, ir kazdien pamaitinkite su tiek miltų ir vandens, kiek jums reikės raugo.

Pavyzdžiui: jei sunaudojote stiklinę raugo ir liko stiklinė. O sekančiam kepiniui  vėl reikės stiklinės. Tai likutį pamaitinkite su 1/2 stiklinės miltų ir 1/2 stiklinės vandens (galima truputį daugiau, kad nepritrūktų). Ir kitą dieną turėsite dvi stiklines. Ir vėl viskas iš pradžių panaudojat stiklinę, kitą stiklinę maitinat.
Jei reikia rečiau - kazdien pamaitinkite su 1-2 šaukštais šilto vandens ir tiek pat miltų, tešla turi būti šiek tiek skystesnė už grietinę. O tada kai suplanuosit kepti, dieną prieš pamaitinkit su didesniu kiekiu produktų.

Kiekis: aš dedu į įvairius mielinius kepinius, vietoj įprastų arba sausų mielių. Tik atkreipkite dėmesį į tai, jok tešlą pagaminta su raugu reikia kildinti ilgiau.
10 g. sausų mielių -  stiklinė raugo.
30 g. įprastų, šlapių mielių - tas pats - stiklinė raugo.
Paprastai nieko daugiau nekeičiu, nemažinu vandens kiekio.


Kepiniai su raugu

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą