Vetesurdeg ger fin smak och dessutom extra hålbarhet till ljusa bröd.
100 g / 2 dl grovrivet äpple utan skal
250 g / 3,3 dl velemjöl special
200 g / 2 dl vatten
Gör så här:
Rör ihop allt i en stor glasburk med lock.
Rör om noga morgon och kväll. Efter 1-3 dygn börjar surdegen bubbla fint. Då är den klart att användas.
Från HEMBAKAT, Nr. 1 2012
Efter 4 dagar tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Vispa blandningen slät. Låt stå 1 dygn.
Efter 5 dagar är grundsmeten färdig och håller i kylen 5 dagar, du kan också frysa surdegen i lagom portioner, 2 dl, för att ta fram och tina senare. Tillsätt 2 dl mjöl och 4 dl grovt rågmjöl eller vetemjöl + gärna lite nytt färskrivet äpple. (gör som dag 4). På detta sätt kan man hålla surdegen vid liv obegräsad tid.
100 g / 2 dl grovrivet äpple utan skal
250 g / 3,3 dl velemjöl special
200 g / 2 dl vatten
Gör så här:
Rör ihop allt i en stor glasburk med lock.
Rör om noga morgon och kväll. Efter 1-3 dygn börjar surdegen bubbla fint. Då är den klart att användas.
Från HEMBAKAT, Nr. 1 2012
Efter 4 dagar tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Vispa blandningen slät. Låt stå 1 dygn.
Efter 5 dagar är grundsmeten färdig och håller i kylen 5 dagar, du kan också frysa surdegen i lagom portioner, 2 dl, för att ta fram och tina senare. Tillsätt 2 dl mjöl och 4 dl grovt rågmjöl eller vetemjöl + gärna lite nytt färskrivet äpple. (gör som dag 4). På detta sätt kan man hålla surdegen vid liv obegräsad tid.
Dagen innan baket ska degen friskas genom att tillsätta lika delar vatten och mjöl.
Första dag
Andra dag
Tredje dag
Fjärde dag
Femte dag
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą