Galėčiau pavadinti duona kazdieninė. Jos niekada netrūksta ant mūsų stalo.
Ačiū mano draugei Ingai už šį receptą ir raugą ;)
Reikės:
- 0,5 stiklinės keturių grūdų dribsnių (arba tokių, kokių turite)
- 0,5 stiklinės linų sėmenų
- 0,5 stiklinės sezamo sėklų
- 0,5 stiklinės saulėgrąžų
- 0,5 stiklinės moliūgų sėklų
- 0,5 litro šalto vandens
- 4 stiklinės miltų
- 1, 5 šaukštelio druskos
- 2 šaukštai medaus
- 3 šaukštai raugo, palikto iš praėjusio kepimo (Pirmą kartą kepant galima dėti 1,5 stiklinės užauginto kvietinio raugo. Kaip jį pasigaminti aprašiau čia)
- 1 šaukštelis kmynų (jei norisi)
Kiekvieną kartą prieš suformuojant kepaliuką nuimti tris šaukštus minklės (raugo) ir padėti į šaldytuvą, kitam kepimui.
Nereikia nei maišyti nei "maitinti", tiesiog padėti neuždarant aklinai - jis turi kvėpuoti.
Raugas būna pribrendęs kepimui po savaitės, o jei paliksite ilgiau nei 2 savaitėm - bus nebetinkamas naudoti, perrūgęs.
Aš kepu kas savaitę, jei norisi dažniau atsidedu dvi porcijas raugo ir vieną kepu po savaitės (atsidėdama raugą), kitą - po pusantros (vėl atsidėdama raugą). Po to atitinkamai pirmąjį kepu po savaitės ir antrą po pusantros. Taip gaunasi du kepimai savaitėje.
Taigi apie gaminimą.
Stiklinėje šalto vandens ištirpinti druską. Visus likusiu ingridientus, išskyrus miltus, sumaišyti, jei raugas kietokas, įpilti šiek tiek vandens. Pamaišyti kol pasiskirstys vienodai raugas, medus, visos sėklos, tuomet po truputį pilti vandenį ir miltus, maišyti. Turi gautis sunkiai maišoma tešla. Jei trūksta, galima dar įpilti vandens, arba įberti šiek tiek miltų, matysite pagal tešlos kietumą.
Tuomet imti pailgą kepimo formą (arba tokią, kokią norite, aš, kaip matote iškepiau širdelę:), patepti aliejumi ir pabarstyti sezamo sėklomis. Padėti kambaryje 8-12 h, nereikia stengtis, kad būtu labai šilta, tada šauti į šaltą orkaitę, nustačius 200 C, 1 h.
Prieš pastatant 12 h |
Po 12 h, prieš šaunant į orkaitę |
Galima suformuoti ir kepaliuką, tik reikia įberti dar apie pusę stiklinės miltų, nepadauginti, geriau užberti daugiau ant viršaus, ir pasimiltavus gerai rankas suformuoti koki norite kepaliuką, dėti į kepimo popieriumi išklotą ir miltais pagarstytą kepimo skardą. Apklotą maistine plėvele ir rankšluostuku statyti 8-12 h pastovėti -viskas lygiai kaip ir su skystesne tešla.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą