Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. gruodžio 12 d., pirmadienis

Balandėliai

Daug laiko atima mokslai, ką nors greitai gaminu ir net nespėju nufotografuoti. Šį kart paaukojau šiek tiek daugiau laiko - gaminau baladėlius. Per du kartus, ryte pasidariau, apkepinau, o vakare tik patroškinau ir išviriau bulves. Rodos ne tiek daug laiko užtrukau, kai ne vienu kartu viską dariau :)

Reikės:
  • 1 didelio kopūsto
Įdarui:
  • 0,5 kg maltos mėsos (pas mane buvo jautiena)
  • 1 dl ryžių (man skanu su apvaliais, pudingo ryžiais, bet tinka bet kokie)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2-3 saliero stebai
  • saujelė petražolių
  • 2 kiaušiniai
  • Truputis paprikos ar jelapeno (jei patinka)
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Troškinimui:
  • 4-5 šaukštų pomidorų padažo (savo gaminto:)
  • 3 pomidorai
  • 1 morka
  • Likę keli kopūsto lapai
  • 1 šaukštelis druskos, 
  • Truputis pipirų
  • vandens tiek, kad beveik apsemtų
  • 50 gr sviesto

Kopūstui išimti šerdį, užpilti verdančiu vandeniu ir po truputį kaitinti, po kurio laiko apversti, jei nelabai telpa puode.
Tuo tarpu pasiruošti įdarą: supjaustyti smulkiai daržoves, sudėti prieskonius, mėsą, virtus ryžius, kiaušinius ir viską sumaišyti.
Nuo kopūsto rinkti lapus, nupjauti įstrižai, nuo paviršiaus kietesnę dalį, ta, kuri arčiau šerdies, dėti po šaukštą mėsos įdaro, beveik per vidurį, užlenkti nuo savęs, tuomet užlenkti kraštelius ir dar kartą nuo savęs, tą galiuką, kuris lieka užlenkti į vidų, užkišti kaip vokelį, tuomet labai gerai laikosi, neišyra ir gražiai bei lygiai atrodo.
Kol darote, įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Padarytus dėkite į kepimo skardą, pateptą sviestu arba aliejumi. Pakepus 5 min, ištraukti ir kiekvieną balandėlį patepti sveistu (taip lengviau, nes nereikia tirpinti sviesto atskirai, paviršius jau būna šiltas todėl gražiai pasilydo sviestukas ir padengia paviršių). Tuomet uždaryti ir kepti dar apie 25 min, kol truputį paruduos paviršius.
Į puodo apačią dėti paplėšytus kopūsto lapus, riekelėmis supjaustytą morką. Ant viršaus, vieną prie kito gražiai dėti truputį pravėsusius balandėlius iš orkaitės. Vandenį sumaišyti su pomidorų padažu, druska ir pipirais (jei norite, kad padažas būtų tirštesnis įmaišyti šaukštą miltų) ir užpilti ant viršaus. Apdėti riekelėmis supjaustytais pomidorais ir apkloti likusiais kopūsto lapais. Troškinti apie 40 min ant nedidelės kaitros. Reikia laiką žiūrėti pagal kopūsto kietumą, gali tiek ir nereikėti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą